SAJÁT TÖRTÉNETEM!

Tudatosan

Az én történetem még a születésem előtti időre nyúlik vissza és egy Morzsa nevű Pulihoz köthető, aki a gazdám legelső Pulija. Méretében, küllemében és jellemében ő a gazdám számára a Puli, akit keres!

Keresett a törzskönyves, tenyésztett állományban, mert Morzsa egy pedigré nélküli Puli. Abszolút házőrző, teljesen ösztönerős jellemű Puli…úgy a gazdával való viszonya tekintetében, mint örökletes téren utódjaiban.

 MORZSA

Morzsa több utódja, több alomból, több apától teljesít szolgálatot falusi portákon, udvarokon és tanyán.

CSIPESZ
JOHNY

 Labdamániás, motiválható, kemény házőrző, erős jellemű Pulik. Ezt a karaktert keresve jutott el gazdám évek alatt hozzám…

  Becsületes nevem Csaholó-Borzas Cimbi, de aki ismer, az Koppánynak szólít. 2003. december 8.-án születtem 4 fiútestvéremmel Kisújszálláson Kerekes Sándor tenyészetében. Édesapám utolsó gyermeke vagyok, mert a születésem után sajnálatos módon eltávozott közülünk. Testvéreim közül én voltam a legnagyobb és a legéletrevalóbb. Elevenségem, erőm lehetővé tette, hogy már első lépéseim megtételekor én legyek a főnök a testvérek között. A Kerekes Sándor házának melléképületében, egy kuckóban cseperedtem mindenféle betegség, baj és gond nélkül. Egy idegen férfi háromszor is eljött közénk a messzi távolból, hogy szemügyre vegyen. Mindig engem szúrt ki, engem emelgetett. Pedig még meg is ugattam, sőt egyszer az ujjára is haraptam, hogy magamat és öcséimet védjem.  Kiválasztásom tehát tudatos volt. A kemény februári télben, a hónap végén kerültem Sándorfalvára a Rasztari tenyészetbe kölyökként, ahová a férfi magával vitt.

  Megérkezésemkor hirtelen megszeppenve behúztam fülem-farkam, mert nem tudtam mi vár. Ez mindössze csak néhány percig tartott, de megjegyeztem, mert ilyen nem történt velem azóta sem. Életem első fél évét itt töltöttem, Pulik, németjuhász és labrador mellett csiszolódtam és serdültem növendék Pulivá. Napról napra rendszeresen játszottak, rongyoztak velem, illetve a gumiból készült apportot, szövethurkát szerettem nagyon. Ha eldobták visszahoztam, illetve belecsimpaszkodtam annyira a rongyba, hogy fogamnál fogva felemelhettek vele.

  GYERMEKKOROM PILLANATAI

A PUPPY KOR
KÖLYÖK KOR
SZOCIALIZÁCIÓ
SERDÜLŐ KOR

  Fél éves korom körül új otthonba költöztem, gazdám édesanyjához, mert féltették tőlem a lányok erényeit. Az új otthont hamar megszerettem. Volt egy társam, barátom is, Cézár a fekete németjuhász keverék. Naphosszat folyton bohóckodtunk, birkóztunk egészen addig edzette izmaim, amíg férfivá nem lettem.

Ekkor eljött az az idő, hogy el kellett dönteni melyikünk a főnök! A vitát én nyertem meg, de szépséges bundám megtépázása árán. Kiállítási karrierem ekkor abbamaradt, pedig fiatalként Championátust és Derby győztességet is szereztem. Ezután magas, daliás férfivá lettem, méltón a Koppány névhez erős és kemény. Tenyészszemlére Debrecenbe vittek, ahol tenyészthető minősítést kaptam. A tenyészszemle után megnyírtak, levágták tincseim. A csatát megnyertem, de a háborút még nem, illetve az ki sem alakult, hiszen kölyökkori gazdámhoz visszakerültem emiatt. Kivitt néhányszor kutyaiskolába, de még nem nőtt be a fejemlágya ahhoz, hogy komolyabb képzésbe fogjunk. Túl akaratos és túl heves voltam a feladathoz….egyelőre.

  Visszakerülve a lányokhoz nem ment minden gördülékenyen. Először furcsáltam a dolgot, illetve potenciális partnernek tekintettem mindet…hiszen ekkorra születtek meg első kölykeim Vaskúton, Körmöndi Imre tenyészetében Bakaházi-Pengő Bájostól. Itt született lányom Kolduskerti Falatka és fiam Kolduskerti Fánk. A fedezés kicsit lehűtötte a vérem, de érdeklődésemet fokozta is a női nem iránt. Komolyabb is lettem, érettebb talán. A teljes, beérett komolyságom a második alom születése után következett be. Második kölykeim Fóton születtek meg a Somlyó-Hegyi Bokázó tenyészetben Györki Fridától. Három fiú született, Álmos, Árnyas és Alvin. A fedezés után otthon komoly fegyelembe fogtak. Nap mint nap gyakoroltak velem, pórázon vittek és nagy keservesség árán ülésre, fekvésre szoktattak. Én telivér versenylovakhoz méltó módon egész addig nem hagytam magam, míg a szigor pallosát olyan súlyosnak nem éreztem…de ekkor betörtem!

  2006-ot írtunk már ekkor és januárban, nemsokkal két éves korom betöltése után egy gyönyörű menyasszonyt kaptam ajándékba, Napfényvárosi-Csahos Ducit gazdám saját tenyészetében. Ebből született Rasztari-Duci Csanád, Csongor, mint fiúk és Csiksz, Csipke lányaim. A gyakorlatok otthon és az utcán folytatódtak és elég jó kordába terelődött a vérmérsékletem ahhoz, hogy a féktelenséget elhagyva kutyaiskolába menjünk. Történt ez azután, hogy 4. fészekalj kölykeim megszülettek a Csikasz kennelben. Nagy öröm ért engem evvel, hiszen egy fehér hordozó fekete Puli lett a párom, aki által véremet a fehér színhordozó Pulik jövendő nemzedékébe is belecsöpögtethettem. Az alomban négy fiú született, Csikasz Arasz, Adu, Ámor és Ali. A született négy kölyökcsapat teljes ismeretének tükrében mondhatom, hogy a vérem, jellemem maximálisan átadódott utódaimba, így van szép számmal, aki tovább vigye eszmém és szellemem.

  A szunnyadó oroszlán, lelkem alvó, tomboló része ezután ébredt fel a kutyaiskolában. Én fékeztem és visszafogtam magam, hogy gazdáimnak, társaimnak örömet szerezzek, de egy ember, akit Berkes Zsoltnak hívnak felébresztette bennem az agressziót. Mintha évszázados alvó ösztönök ébrednének, mintha az ősök, történelmi emlékek szavát hallanám és leszek tőle egyre feszültebb, egyre fogékonyabb. Tudásszomj és tenni akarás fűt, hogy ősi ösztöneim kiélhessem a sándorfalvi kiképzőpályán…

ENGEDELMES KÍSÉRŐKUTYA